Jesús és temptat

Jesús va ser posat a prova. Els evangelis ho afirmen ben clarament. Lluc conecta la temptació de Jesús amb la seva identitat com a Fill de Déu. Des del principi Lluc ha establert aquest títol de Jesús: Gabriel ja va dir a Maria que “el fruit que naixerà serà sant i l’anomenaran Fill de Déu” i aquest mateix fet apareix en el baptisme i en la genealogia.

L’escena de les temptacions que proclamem avui ens permet aprofundir en el significat d’aquest nom, “Fill de Déu”. Cadascuna de les tres escenes suggereix una interpretació del significat de la filiació divina de Jesús, que Jesús tot seguit rebutja.

El diable diu a Jesús, “extenuat de fam”, que converteixi en pa unes pedres. La negació de Jesús es fonamenta en que la necessitat de pa és secundària en relació amb la necessitat d’entendre que sols Déu dóna pa.

1r diumenge Quaresma ermita sta Rita mataro 16La segona temptació és la del poder polític. Jesús que no sols rebutja la demanda del diable de rebre adoració, sinó que afirma que el poder veritable ve de  Déu.

La tercera temptació té lloc dalt del temple. La resposta de Jesús parteix de les paraules: Déu no ha de ser posat a prova. El conjunt ens mostra què no és ser Fill de Déu: usar el poder per a satisfer la necessitat pròpia, caure en la idolatria, temptar Déu.

14 de febrer de 2016

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.