Feliç dia de Santa Rita

Diada de Santa Rita

Benvolguts germans i fidels de SANTA RITA DE MATARÓ, us presentem avui, en la festa de la santa Patrona de la nostra ermita, unes idees de reflexió i pregària, conscients que hauríem volgut retrobar-nos tots junts per a celebrar l’Eucaristia i pregar en família, tal i com ho hem estat fent cada any en aquest mateix dia de Santa Rita. Enguany us invito a fer-ho des de casa nostra. Déu i Santa Rita accepten igualment les nostres pregàries i se’n fan càrrec de la situació per la que estem passant. Preguem avui, de manera molt especial, per tots els qui ens han deixat víctimes del coronavirus, pels malalts, pel qui sofreixen, per nosaltres i les nostres famílies. I per la nostra ermita de Sta. Rita. Rebem la benedicció de Déu Pare per la intercessió de Santa Rita que celebrem avui. A tots, felicitats i joia a desdir per les nostres vides i pel futur de la nostra ermita de Sta. Rita.
P. FRANCESC BALAUDER, sdb
FELIÇ FESTA DE SANTA RITA!!!!
Us recordem la vida i llegenda de la nostra patrona:Vida i llegenda de Santa Rita:
Va néixer al llogarret de Roccaporena, 5 km a l’oest de Cascia (província de Perusa), en 1381 i va morir a Cascia el 22 de maig de 1457. Els seus pares eren ja grans quan va néixer. Malgrat que volia ser monja, quan tenia 18 anys els seus pares la maridaren amb un home del poble, Paolo Mancini, que li causà molts patiments. Ella es consolava amb l’oració. Van tenir dos fills, Jacopo i Paolo.
Un dia Mancini —serè de Roccaporena— va desaparèixer. Rita va dir que tenia molts enemics i que, probablement, havia estat mort en alguna baralla, i que poc abans ella l’havia convertit al cristianisme, per la qual cosa, ja penedit, hauria pujat al cel.
Rita va demanar l’admissió al convent agustinià de Santa Maria Magdalena de Cascia, però no fou acceptada, ja que el convent només admetia dones verges. Després d’insistir-hi, fou admesa a condició que reconciliés la seva família amb els assassins del seu espòs. En 1417, els seus fills van morir: Rita va agrair la mort a Déu, ja que així s’evitava que, en créixer, vengessin la mort del pare (la vendetta era llei en aquell moment) i condemnessin les seves ànimes.
Poc després, sense vincles familiars, va aparèixer de matinada dins del monestir, tot i que era tancat: hi havia estat transportada pels mateixos sant Agustí, Sant Joan Baptista i Nicolau de Tolentino. Arran del miracle, fou acceptada i va rebre l’hàbit de monja. Tenia 36 anys.


Vida conventual

Al convent, es va lliurar a la pregària i les penitències més dures. En 1428 -o en 1438, segons les fonts-, Rita va trobar-se clavada al front una llarga estella de fusta: era, va dir, un estigma diví i la marca de la corona d’espines que Crist havia portat. Li van extreure, però cada matinada, l’estigma es tornava a obrir; a partir d’un moment, la ferida va començar a exhalar una forta pudor, que es mantingué fins a la seva mort. En 1453 o 1443 va caure malalta. Llavors, la ferida es va anar tancant.
Va morir al convent el 22 de maig de 1457 a 76 anys. El cos emetia una dolça flaire i es va conservar incorrupte. Van començar a córrer rumors sobre guariments miraculosos deguts a la intercessió de la monja i la devoció es va començar a estendre per tot Itàlia.

Veneració

Fou beatificada per Urbà VIII en 1627 i el 24 de maig de 1900 fou canonitzada pel papa Lleó XIII. La seva festa és l’aniversari de la mort, el 22 de maig. Arran de la canonització es construí un santuari a Cascia.
Santa Rita és considerada la santa que aconsegueix coses impossibles i causes perdudes (juntament amb sant Judes Tadeu, així com la protectora de les dones víctimes de violència domèstica i dels problemes conjugals.
Recentment, i de manera no oficial, als Estats Units, s’ha començat a considerar la santa com a patrona del beisbol. La raó és que a la pel·lícula de la productora The Walt Disney Company The rookie, el protagonista vol jugar a la lliga major de beisbol, la qual cosa era poc menys que impossible, per la qual cosa invoca Santa Rita. A partir de l’estrena, s’ha generat un moviment entre els catòlics afeccionats al bèisbol perquè en sigui la santa patrona.

Les roses i les figues

Se sol representar amb roses, a causa d’una llegenda comuna amb la d’altres santes com Elisabet d’Hongria. Contava que el seu espòs li prohibia ajudar els pobres; un dia que els portava pa amagat a la faldilla, Mancini la va trobar i va mirar què hi duia: els pans s’havien convertit en roses i ell no pogué acusar-la.
Al final de la seva vida, va visitar-la una cosina que li va demanar si volia alguna cosa. Rita li va demanar que li portés una rosa del jardí. Com que era hivern, la cosina va pensar que no podria trobar-hi roses, però el roser estava florit: va portar la rosa a Rita. Aquesta rosa era el símbol de l’amor de Crist i de la capacitat de la santa per a aconseguir coses impossibles.
Una llegenda similar s’explica al voltant d’una figuera que va donar fruit a l’hivern.

ORACIÓN PARA PEDIR UN FAVOR
Santa de lo Imposible. Oh Santa Patrona de los necesitados, Santa Rita, cuyas plegarias ante el Divino Señor son casi irresistibles, quien por la generosidad en otorgar favores has sido llamada Mediadora de los sin esperanza e incluso de lo Imposible; Santa Rita, tan humilde, tan pura, tan mortificada, tan paciente y de tan compadecido amor por Jesús Crucificado que podrías obtener de El cualquier cosa que le pidas. A cuenta de esto recurrimos confiados a ti, esperando, si no siempre alivio, al menos consuelo. Se favorable a nuestra petición, mostrando el poder de Dios a nombre de este/a suplicante, se generosa con nosotros, como lo has sido en tantos casos maravillosos, para la más grande gloria de Dios, por la divulgación de tu propia devoción, y por el consuelo de aquellos que confían en ti. Prometemos, si nuestra petición es concedida, glorificar tu nombre, informando del favor concedido, para bendecir y cantar tus alabanzas por siempre. Confiando entonces en los méritos y poder ante el Sagrado Corazón de Jesús, te rogamos:

(Mencione ahora su petición)

Obtén para nosotros nuestra petición:

Por los singulares méritos de tu infancia,Por la perfecta unión con la Divina Voluntad,Por los heroicos sufrimientos durante tu vida de casada,Por el consuelo que experimentaste con la conversión de tu esposo,Por el sacrificio de tus niños antes de verlos ofender gravemente a Dios,Por tu milagrosa entrada al Convento,Por las austeras penitencias y las sangrientas ofrendas tres veces al día.Por el sufrimiento causado por la herida que recibiste con la espina del Salvador Crucificado;Por el amor divino que consumió tu Corazón,Por la notable devoción al Sagrado Sacramento, con el cual exististe por cuatro años,Por la felicidad con la cual partiste de tus pruebas para reunirte con el Divino Esposo,Por el ejemplo perfecto que diste a la gente de cada estado de vida.Santa de lo Imposible

OremosOh Dios, Quien en tu infinita ternura has sido bondadoso para escuchar la plegaria de Tu sierva, Santa Rita, y otorgas a su suplica lo que es imposible a la vista, conocimiento y esfuerzos, en recompensa de su compadecido amor y firme confianza en Tu promesa, ten piedad en nuestra adversidad y socórrenos en nuestras calamidades, que el no creyente pueda saber que Tu eres la recompensa del humilde, la defensa de los sin esperanza, y la fuerza de aquellos que confían en Ti, a través de Jesucristo, nuestro Señor. Amen

Foto: Montse López Figueroa.



Mataró, 22 de maig de 2020

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.